DAMIAN DRĂGHICI, cum nu l-ai cunoscut! Și-a colindat cu naiul părinții, care nu mai sunt
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Știri interne » Cum sa divortezi ieftin si rapid ! Avocatul Cancan.ro te invata cum sa procedezi cand esti hotarat sa ceri separarea de sot

Cum sa divortezi ieftin si rapid ! Avocatul Cancan.ro te invata cum sa procedezi cand esti hotarat sa ceri separarea de sot

De: Cancan 14/01/2015 | 12:28
Cum sa divortezi ieftin si rapid ! Avocatul Cancan.ro te invata cum sa procedezi cand esti hotarat sa ceri separarea de sot

Legislatia romaneasca a simplificat destul de mult procedurile divortului, care a devenit in prezent mult mai rapid si uneori chiar si mai ieftin pentru sotii care doresc sa iasa dintr-o casnicie.

Cancan.ro va arata care sunt avantajele separarii legale in fiecare caz, la judecatorie, la notar sau la primarie. O conditie esentiala poate grabi procedurile.

Noile Coduri Civile si de procedura civila, aflate in vigoare la acest moment, au stabilit clar modalitatile prin care un cuplu casatorit poate obtine separarea legala. Daca pana acum perceptia generala era ca divorturile la cuplurile fara copii sunt mai rapide si mai putin costisitoare decat in cazul famiilor cu copii, iata ca lucrurile s-au schimbat. In acest moment, conditia esentiala pentru un divort rapid este ACORDUL sotilor!

Conditii de divort

Un cuplu casatorit legal care a hotarat sa se desparta o poate face in urmatoarele situatii:

a. prin acordul sotilor
b. la cererea unuia dintre soti, atunci cand datorita unor motive temeinice raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila
c. la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani (spre exemplu, cand unul din soti a plecat in strainatate)
d. la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei

In situatia in care cuplul are copii care nu au implinit inca varsta de 18 ani, acest lucru nu va schimba conditiile de divort, sotii putand sa ceara separarea legala in oricare modalitate aleasa, adica la Judecatoria sectorului unde au avut ultimul domiciliu comun, la un notar public, in fata mediatorului sau la serviciul de stare civila al primariei de sector

Ofiterul de stare civila incheie, dar si desface casatorii
Ofiterul de stare civila incheie, dar si desface casatorii

Divortul la Judecatorie

Astfel, potrivit Codului Civil, divortul prin acordul sotilor poate fi pronuntat de catre Judecatorie indiferent de durata casatoriei si indiferent daca exista sau nu copii minori rezultati din casatorie. Instanta nu va stabili nici un fel de culpa a vreunuia dintre soti la desfacerea casatoriei.
Prin cererea de divort, sotii pot indica si modalitatea aleasa de incredintare a copiilor si folosirea locuintei comune. Cereaa de divort si actele doveditoare se depun la registratura instantei, in triplu exemplar. Sotii se vor adresa judecatoriei unde au avut ultimul domiciliu comun.

Taxele judiciare platite statului variaza in functie de motivul divortului
Taxele judiciare platite statului variaza in functie de motivul divortului

Taxa judiciara, achitata la CEC sau la trezoreria de sectorului corespunzator judecatoriei este de 200 de lei, in cazul in care cererea de divort este introdusa prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti sau a unuia dintre soti acceptata de celalalt sot. Fiecare cerere suplimentara se taxeaza suplimentar, cu sume incepand de la 20 de lei.

Divortul administrativ la Primarie

Cererea de divort si documentele doveditoare se pot depune la oficiul de stare civila apartinand Primariei care a oficiat casatoria. Acest lucru, precum si existenta acordului sotilor pentru divort, exprimat prin semnatura de pe cerere sau printr-un act aditional, sunt esentiale pentru desfacerea casatoriei pe aceasta cale. Ofiterul de stare civila va acorda un termen de 30 de zile inainte de pronuntarea divortului, in care sotii au posibilitatea sa se razgandeasca

Asa arata un model de certificat de divort emis de primarie
Asa arata un model de certificat de divort emis de primarie

Divortul la notar

Sotii care sunt hotarati sa divorteze prin acord pot cere divortul si la biroul unui notar public de pe raza localitatii, sectorului unde a avut loc casatoria sau unde se afla domicilul comun. Legea impune, de asemenea, teremenul de 30 de zile, obligatoriu pentru situatia unei eventuale retragere a cererii de divort. La fel, in situatia in care unul din sotii nu mai vrea sa divorteze chiar si dupa ce a depus cererea initiala, divortul nu se mai poate pronunta pe cale administrativa. In acest caz, sotii vor fi trimisi la Judecatorie.

Notarul solutioneaza dosarul in 30 de zile
Notarul solutioneaza dosarul in 30 de zile

Daca insa sotii staruie in cererea de divort, dupa expirarea celor 30 de zile, atata notarul public cat si ofiterul de stare civila vor elibera certificatul de divort. Atentie, certificatul de divort nu va indica cine este de vina pentru desfacerea casatoriei, culpa fiind stabilita doar de un judecator ! In caz contrar, notarul sau ofiterul de stare civila vor redacta o dispozitie de respingere a divortului.

Divortul la mediator

Sotii care se decid sa desfaca mariajul lor pot apela si la un mediator. Divortul la mediator, spre deosebire de celelalte modalitati de desfacere a casatoriei, este recomandat familiilor in care exista si copii minori. In acest caz, autoritatea parinteasca comuna (custodia comuna) este adaptata in functie de necesitatile parintilor, atentia acestora, cat si a mediatorului fiind indreptata permanent spre nevoile minorului.

Marele avantaj este ca programul de crestere si educare al minorilor dupa desfacerea casatoriei nu este stabilit de un functionar public, ci chiar de parinti, ajutati de mediator.

Onorariile mediatorilor pentru un divort ”simplu” nu depasesc 500 lei, iar in cazul divorturilor in care sunt implicati si copii minori NU este nevoie de ancheta sociala, spre deosebire de alte modalitati de divort.

Divortul la Primarie costa 500 de lei

Actele necesare-sunt comune in toate situatiile

– Cereri tip
– Cartea de identitate, în original şi copie
– Certificatul de căsătorie, în original şi copie
– Certificate de naştere, în original şi copie
– Certificatul de nastere al copiilor, original si copie
– 5 timbre fiscale de 2 lei
– dosar cu şină
– taxa divort 500 RON – conform Monitorului Oficial nr. 246/29.04.2013

Practic, costurile divortului la Primarie sunt cele mai scazute. Exista insa si un dezavantaj in cazul divortului depus la Primarie, legat de timpul efectiv in care se solutioneaza cererile. Astfel, de divorturi se ocupa de regula un singur functionar, care primeste dosarul si fiexeaza o data la care sotii sa-si exprime acordul efectiv de a divorta, si numai de la aceasta data curge termenul de 30 de zile.

 Notariatul percepe minim 697 de lei

 Notariatele isi pun propriile onorarii in plus fata de taxele de divort, care variaza de la un birou la altul, dar se situeaza in limitele unor baremuri. Astfel, costul minim pentru dovortul la un notar public este de 697 de lei in cazul divortului prin acord fara copii, in timp ce in cazul existentei copiilor minori, onorariul minim este de 945 de lei.
“Biroul nostru percepe tariful minim pentru procedura divorţului la notar, astfel cum este prevăzut în Ordinul Ministerului Justiţiei nr. 46/C/2011 privind tarifele de onorarii minimale pentru serviciile prestate de notarii publici” arata notarul public Ioana Surdescu’

  Divortul “conflictual” solutionat exclusiv de judecator

 Cea de-a doua situatie a divortului, dar din punct de vedere statistic predominanta, este cea in care nu exista acordul sotului pentru separarea legala. De multe ori, intre soti exista un conflict care se mentine si in sala de judecata. Sotul care introduce actiunea de divort va depune la Judecatoria pe raza careia se afla ultimul domiciliu comun al sotilor actiunea de divort, invocand si motivele pentru care s-a ajuns la separarea legala, dar si articolele de lege din Codul Civil in baza caruia se cere divortul. Sotul dat in judecata va primi o citatie si are obligatia sa depuna intampinare, in caz contrar eliminanadu-se posibilitatea de a propune probe in favoarea sa.

Magistratii pot decide divortul si daca partenerul se opune
Magistratii pot decide divortul si daca partenerul se opune

Documentele pentru deschiderea dosarului de divort sunt aceleasi ca si in cazurile precedente, dar la acestea se adauga alte inscrisuri, probele scrise, martorii, prin care un sot incearca sa dovedeasca culpa celuilalt pentru esecul mariajului. De regula, divortul de la instanta dureaza cel mai mult si este si cel mai costisitor, pentru ca desi nu este obligatoriu, este indicat sprijinul unui avocat in redactarea documentelor si strangerea materialului probatoriu. La final, magistratii Judecatoriei pronunta divortul, iar hotararea poate fi atacata la instanta superioara.

Cat te costa avocatul si care sunt taxele judiciare

„La fel ca in cazul oricarui proces, fiecare avocat isi stabileste onorariul in functie de efortul depus, de cuantificarea muncii sale. Conteaza foarte mult si cate termene de judecata acorda magistratii, peentru ca avocatul trebuie sa se pregateasca si sa-si asiste clientul la fiecare in parte. In materia divorturilor simple, tarifele medii percepute incep de la suma de 1.000 de lei” a explicat pentru Cancan.rol avocatul Sabina Hincean.

Avocatul Cancan.ro, Sabina Hincean
Avocatul Cancan.ro, Sabina Hincean

Taxa judiciara platita in contul judecatoriei este de 100 lei atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila. Tot 100 lei costa taxa pentru cererea de divort a unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani.
Pentru cererea introdusa de unul dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei, tariful taxei judiciare de timbru va fi de 50 lei.
Acelasi tarif, 50 lei, se aplica pentru cererea privind acordarea despagubirilor sau pentru stabilirea unei prestatiei compensatorii.

Avocatul Sabina Hincean va invata ce modalitate de divort este potrivita in fiecare situatie
Avocatul Sabina Hincean va invata ce modalitate de divort este potrivita in fiecare situatie

In ceea ce priveste cererile care nu sunt accesorii unei cereri de divort si care au ca obiect stabilirea locuintei copilului, exercitarea autoritatii parintesti, stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere si educare a copiilor, dreptul parintelui sau al altor persoane decat parintii de a avea legaturi personale cu copilul, locuinta familiei, actul normativ publicat recent prevede un tarif de 20 lei pentru fiecare cerere. Totodata, orice alta cerere neevaluabila in bani, va costa 20 lei.

 (M.N.)
 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Andreea Bănică, aproape dezgolită pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine! Artista nu se sfiește să pozeze provocator, la 46 de ani
Andreea Bănică, aproape dezgolită pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine! Artista nu...
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Un preparat scump în meniurile de azi din întreaga lume, hrana de bază a țăranilor români de acum un veac
Un preparat scump în meniurile de azi din întreaga lume, hrana de bază a țăranilor...
Claudia Puican și Armin Nicoară vor deveni părinți pentru prima oară! Cei doi sunt în culmea fericirii: „Un nou capitol al iubirii noastre începe”
Claudia Puican și Armin Nicoară vor deveni părinți pentru prima oară! Cei doi sunt în...
Primele semne că începi să îți pierzi memoria. Vlad Ciurea: ”Abia atunci trebuie să te îngrijorezi”
Primele semne că începi să îți pierzi memoria. Vlad Ciurea: ”Abia atunci trebuie să te...
Cutremur în România, duminică după-amiază
Cutremur în România, duminică după-amiază
Liiceanu, atac dur la Călin Georgescu: Mă gândesc cu stupefacție...
Liiceanu, atac dur la Călin Georgescu: Mă gândesc cu stupefacție...
Este legal să ai două permise de conducere, dacă unul este de rezervă?
Este legal să ai două permise de conducere, dacă unul este de rezervă?
Claudia Puican este însărcinată! Primele imagini cu burtica de gravidă: „Un nou capitol al iubirii noastre”
Claudia Puican este însărcinată! Primele imagini cu burtica de gravidă: „Un nou capitol al iubirii...
Drama neștiută a lui Mircea Diaconu! Și-a măritat fata cu un fotbalist, el i-a făcut un copil și apoi a părăsit-o!
Drama neștiută a lui Mircea Diaconu! Și-a măritat fata cu un fotbalist, el i-a făcut...
Claudia Puican este însărcinată! Artiștii au făcut anunțul, alături de câteva fotografii! “Viața noastră se va schimba într-un mod pe care nici nu ni-l puteam imagina.”
Claudia Puican este însărcinată! Artiștii au făcut anunțul, alături de câteva fotografii! “Viața noastră se...
Anghel Damian șochează: Secretul ascuns care îl macină zilnic! Soțul lui Theo Rose susține că are un sindrom care îl bântuie
Anghel Damian șochează: Secretul ascuns care îl macină zilnic! Soțul lui Theo Rose susține că...
Zăpadă de Crăciun. Meteorologii au anunțat ce șanse sunt să ningă de Sărbători
Zăpadă de Crăciun. Meteorologii au anunțat ce șanse sunt să ningă de Sărbători
BANCUL ZILEI. Bulă: – Mi-am dat seama că m-ai înșelat cu ăla care ne schimbă butelia!
BANCUL ZILEI. Bulă: – Mi-am dat seama că m-ai înșelat cu ăla care ne schimbă...
Alertă de securitate pentru mașinile Škoda!
Alertă de securitate pentru mașinile Škoda!
Un MATEMATICIAN a reușit să rezolve o PROBLEMĂ veche de 60 de ani!
Un MATEMATICIAN a reușit să rezolve o PROBLEMĂ veche de 60 de ani!
„M-am întristat, fără cuvinte. Cu două zile în urmă...
„M-am întristat, fără cuvinte. Cu două zile în urmă...". Mărturisirea TULBURĂTOARE făcută de Ștefan Bănică,...
Horoscop zilnic pentru luni, 15 decembrie 2024. Gemenii primesc o lecție
Horoscop zilnic pentru luni, 15 decembrie 2024. Gemenii primesc o lecție
Care este, de fapt, legătura dintre tensiunea arterială și ficat. Medicii atrag atenția românilor
Care este, de fapt, legătura dintre tensiunea arterială și ficat. Medicii atrag atenția românilor
Se înlocuiesc permisele auto. Cum vor circula șoferii. Decizie la Guvern
Se înlocuiesc permisele auto. Cum vor circula șoferii. Decizie la Guvern
PPC, fostul Enel România, anunț important pentru clienți. Toți clienţii acestui furnizor trebuie să facă asta
PPC, fostul Enel România, anunț important pentru clienți. Toți clienţii acestui furnizor trebuie să facă...
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
Câte persoane ar fi murit în urma ciclonului Chido în arhipelagul francez Mayotte
Câte persoane ar fi murit în urma ciclonului Chido în arhipelagul francez Mayotte
Călin Georgescu, demolat. A făcut o greșeală de neiertat: Ce patriot adevărat își dorește așa ceva?
Călin Georgescu, demolat. A făcut o greșeală de neiertat: Ce patriot adevărat își dorește așa...
Misterul care îi chinuie pe români de peste 500 de ani. S-a înfiripat pe o legendă străveche
Misterul care îi chinuie pe români de peste 500 de ani. S-a înfiripat pe o...
Orașele din România în care va ninge de Sărbători. Prognoza oficială Accuweather
Orașele din România în care va ninge de Sărbători. Prognoza oficială Accuweather
L-a curăţat amanta! Cum s-a putut prăbuşi averea miliardarului român care a fost rival cu Gigi Becali: E cea mai bogată femeie din România!
L-a curăţat amanta! Cum s-a putut prăbuşi averea miliardarului român care a fost rival cu...
România și-a aflat adversarii din preliminariile Cupei Mondiale 2026! Norocul uriaș pentru naţionala lui Mircea Lucescu
România și-a aflat adversarii din preliminariile Cupei Mondiale 2026! Norocul uriaș pentru naţionala lui Mircea...
Cine moștenește averea lui Mircea Diaconu
Cine moștenește averea lui Mircea Diaconu
Cele mai sigure cartiere din București. Care sunt, de fapt, zonele de evitat. Așa arată harta siguranței în Capitală
Cele mai sigure cartiere din București. Care sunt, de fapt, zonele de evitat. Așa arată...
Animalul care poate să facă prăpăd pe lângă casele oamenilor. Trăiește în România și în haită n-are teamă de nimic
Animalul care poate să facă prăpăd pe lângă casele oamenilor. Trăiește în România și în...
Unde își va petrece sărbătorile de iarnă Irinel Columbeanu. Situația în care a ajuns fostul milionar, șocantă
Unde își va petrece sărbătorile de iarnă Irinel Columbeanu. Situația în care a ajuns fostul...
×